neděle 24. července 2011

...

Better to loose a lover than to love a looser.

Přesně takhle zněl nápis na jednom tričku, které jsem při dnešních nákupech zahlédla. A tak o tom teď přemýšlím. Děje se toho v poslední době tolik, že jeden ani neví, co si dřív myslet. 
Musím říct, že teď vládne v mém soukromém i pracovním životě nezvyklá pohoda. Nová práce, nové bydlení, nová odhodlání. I přesto, staré křivdy i špatné vzpomínky zůstávají. A asi už nezmizí, i když doufám, že aspoň na čas zapadnou. Člověk dokáže odpustit, ale ne zapomenout. A odpouštět by se mělo jen těm, kdo si to zaslouží.
Když někdo dokáže víc než rok lhát, působit trápení, využivat, zneužívat, ubližovat svým chováním a přístupem, snad se to dá odpustit. Alespoň časem snad ano. Důvěra je tatam, ale tím líp se člověku odchází. Je sice těžší pak někomu opět věřit, ale o to víc se pak může radovat, když někoho, komu se věřit dá, objeví. A když s tím člověkem zažije dlouho nepoznané, zájem, zábavu, smích, radost z prostého bytí s ním, tak je to o to mocnější, o to víc si toho může vážit, vychutnávat. Je zvláštní, jak jedno neštěstí může napomoci druhému štěstí.

A pak jednou přijde den, kdy zjistíte, jak všechna vaše bolest byla malicherná, jak hloupé je ztrácet čas zvažováním a přemýšlením, zda si to všechno necháte ještě chvíli líbit a prodlužovat tak své pocity neštěstí. Ten den vždycky přijde. Den, kdy si uvědomíte, že skutečná bolest je ještě větší a nedá se s ní nic dělat. 
Včera zcela zbytečně zemřelo více než 90 lidí. Desítky dětí už se nikdy nevrátí k rodičům domů. Proč? Protože nějaký magor nedokázal řešit své "pocity neštěstí". A je jedno, jestli to byl Nor, Američan nebo třeba Nepálec, těm rodičům může říkat co chce a stejně nikdy omluvu pro své jednání nenajde. 
Dokáže mu někdy někdo odpustit? Já bych to nedokázala. Hrál si na soudce i kata zároveň, rozhodl o životech desítek lidí. A to nejen svých obětí, ale hlavně jejich rodin. Vyrval jim dcery, syny, sestry, bratry a nedal jim příležitost s tím cokoliv udělat, jakkoliv to ovlivnit. Nevěřím, že někdo takový si zaslouží odpuštění.

Je hrozné, jak někteří "lidé" se neštítí ničeho. Využijí, co a koho můžou. Jestli jim byť jen jedno odpuštění dá možnost a sílu k pokračování páchání svého zla, pak já jim ho dát nechci.

Život je krátký. Nedovolme looserům, aby jej činili ještě kratším.

Žádné komentáře: